×

Discipline pediatrice

Șef catedră: Caceanova Valentina-profesoară de pediatrie, grad didactic II

 

 

 

Membrii catedrei

 

Bularu Nicolae – profesor de Pediatrie, grad didactic II

Bădănău Sergiu – profesor de Neurologie şi psihiatrie grad didactic II

Pascal Ana – profesoară de Pediatrie grad didactic II

Vicol Lucia – profesoară de Boli infecţioase, Microbiologie, grad didactic II

 

Obiectivul major al catedrei

 

” Direcţionarea spre succes socio-profesional prin asigurarea performanţelor în dezvoltarea competenţelor profesionale.”


Problema de studiu pentru anul 2018-2019

„Evaluarea-componenta esnţială a procesului instructiv-educativ”

 


,,Elimină hepatita/NOhep” – conferinţa teotetico-ştiinţifică

În cadrul Zilelor catedrei la data de 27 noiembrie 2018 s-a desfăşurat conferinţa teoretico-ştiinţifică ,,Elimină hepatita/NOhep”, pentru a creşte gradul de conştientizare şi importanţa realizării obiectivelor Strategiei globale elaborată de OMS pentru eliminarea hepatitei în rândul problemelor de sănătate publică până în anul 2030, care se adresează tuturor celor 5 tipuri de virusuri hepatice (A,B,C,D şi E). Conferinţa a fost organizată de Pascal Ana- profesoară de pediatrie, împreună cu elevii grupei AM-55.


 

Zilele Catedrei

TVC ” Te privește, privește pe fiecare”

În contextul Zilei Mondiale de combatere a infecţiei HIV/SIDA , Colegiului de Medicină în colaborare cu Centrul de Sănătate Publică Raional Cahul şi ONG-ul “Pas cu pas regiunea Sud”,  au organizat în data de 29 noiembrie 2016, concursul – Tineri, Veseli, Curajoşi (TVC), cu genericul “Te priveşte, priveşte pe fiecare”.

Concursul a fost organizat de către Babără Profir profesor de boli infecțioase . La acest concurs studenții grupelor AM 44 și AM 46, viitorii lucrători medicali au dat dovadă de cunoștințe în domeniul medicinii, talent și ingeniozitate.

Necătînd la confruntarea aprinsă dintre echipele concurente, în final a ieșit învingătoare prietenia – deoarece juriul a dat ambelor echipe punctajul maxim.

În semn de recunoștință pentru efortul depus, participanții au fost înalt apreciați şi menţionați cu diplome și  cadouri din partea medicului şef sanitar de Stat al raionului Cahul, preşedinte al Consiliului de sănătate publică teritorial Cahul, dl Vladimir Lîsenco, preşedintele ONG “Pas cu pas regiunea Sud”  dna Svetlana Ciobanu.

 

 


 

 

Decada catedrei ,,Disciplini clinice de specialitate Nr.1”

30.11 – 11 .12.2015

„Tendinţa ZERO”

 

În data de 1 decembrie – ,,Ziua Internaţională de combatere a HIV/SIDA”, în cadrul decadei catedrei de Pediatrie s-a desfăşurat acţiunea informativă cu genericul: ,,Tendinţa ZERO”.

 

 

IMG_0541 IMG_0519

 

 

Acţiunea a fost organizată  de către Pascal Ana – profesor de  Pediatrie cu suportul AO „Pas cu pas” regiunea Sud şi elevii grupei AM 53 ,care au venit cu următoarele mesaje către toţi studenţii şi profesorii din Colegiu :

„Zero noi infectări cu HIV”

,,Zero discriminare”

,,Zero decese legate de SIDA”

 

IMG_0419

IMG_0480             IMG_0438

 


 

 

” Epidemiologia, supravegherea şi controlul infecţiilor nosocomiale”

 

   În data de 7 decembrie, Babără Profir – profesor de Boli infecţioase, împreună cu elevii grupei AM-22 au organizat  în cadrul decadei catedrei masa rotundă cu genericul :„Epidemiologia, supravegherea şi controlul infecţiilor nosocomiale.” 

La această activitate i-au avut ca invitaţi pe: Gaisan Nicolae- Şef secţie Epidemiologia infecţiilor transmisibile şi  Bulat Vasile- epidemiolog.


 

 

  ” Manopere practice în Pediatrie”

 

 În cadrul decadei catedrei s-a desfăşurat concursul de specialitate „Manopere practice în Pediatrie”. Concursul a fost organizat de către Caceanova Valentina- profesoară de Pediatrie şi elevii din grupele absolvente AM-32 şi AM-54.

Elevii participanţi au dat dovadă de cunoştinţe profunde şi au demonstrat abilităţi specifice la disciplina Pediatrie.

 

 


 

                „Maladiile sistemului digestiv. Diareea alimentară. Aprecierea diareii în viziunea CIMC şi Protocolului clinic naţional”  Lecţie demonstraţie 

 

Data: 23 noiembrie 2015

Profesor: Pascal Ana

Grupa: AM 45

Tipul lecţiei : de predare-învăţare.

Competenţă: Formarea competenţelor despre esenţa semnelor clinice în diferite grade de deshidratare, în aprecierea şi clasificarea copilului bolnav cu boala diareică acută.

 

 

 

 

„Sindromul febril la copii” Conferinţă teotetico-ştiinţifică

 

În data de 10 decembrie, Pascal Ana – profesoară de Pediatrie, împreună cu elevii grupei absolvente AM-53 au organizat  în cadrul decadei catedrei Conferinţa teoretico-ştiinţific :Sindromul febril la copii.”

Conferinţa a avut ca obiectiv sensibilizarea elevilor privind sindromul febril care este întotdeauna un semnal de alarmă, fiind cauza cea mai frecventă de adresare la medic, iar în cele din urmă aceasta este o dovadă a faptului că organismul copilului luptă împotriva infecţiilor.

 

 

 

Conferinţă teoretico-ştiinţifică

,, Depresiile. Narcomania”

 

La data de 19 aprilie 2016, a avut loc Conferinţa teoretico-ştiinţifică cu genericul ,, Depresiile. Narcomania” organizată de Bădănău Sergiu– director CMC, profesor de Neurologie, împreună cu studenţii grupei AM-44 și AM-45. Participanţii au vorbit despre depresie şi cauzele ei, despre consumul de droguri, consecinţele negative ale acestui fenomen şi pericolul pe care-l prezintă pentru întreaga omenire.

Conferinţa a avut ca scop informarea şi sensibilizarea, în special tinerii, despre pericolul consumului de droguri şi problema depresiilor.