×

Discipline chirurgicale

Șef  catedră:  Matcaș Olga- profesoară de Chirurgie, grad didactic II

 

Membrii  catedrei:

Brăilă Oxana- profesoară de Chirurgie, grad didactic II

Bobeico Vitalie –profesoar de Anatomia și Fiziologia Omului, grad didactic II

Unciuc Galina-profesoară de Medicină Interna

Melinti Mihaela-profesoară de Medicină Interna

Mucerschi Nataliaprofesoară de Medicină Interna,grad didactic I


Problema de studiu pentru anul  2020-2021

“Eficientizarea managmentului temelor pentru acasă pentru o instruire de calitate”


Obiectivele catedrei

  • Direcționarea întregii activități a corpului didactic a catedrei „ Disciplini terapeutice și Disciplini chirurgicale cu NS” spre realizarea problemei de studiu a colegiului“Eficientizarea managmentului temelor pentru acasă pentru o instruire de calitate”.

  • Implimentarea metodelor modern de învățare cu implicarea elevilor în calitate de subiecți activi ce contribuie la construirea propriei cunoașteri.

  • Elaborarea metodelor metodico – didactice în conformitate cu cerințele contemporane cu utilizarea pe larg a TIC.

  • Dezvoltarea și formarea competențelor și abilităților specifice disciplinelor catedrei.

  • Promovarea programului de formare profesională prin organizarea și desfășurarea activităților extracurs.

  • Perfecționarea continuă în domeniul de specialitate a cadrelor didactice în vederea creșterii calității procesului predare – învățare – evaluare.

  • Orientarea elevilor spre atingerea obiectivelor educaționale și de carieră profesională.

  • Organizarea schimbului de experiență prin asistențe reciproce.

  • Implimentarea metodelor inovatoare de învățare în cadrul orelor teoretice și practice la disciplinile catedrei prin studio individual ghidat.

  • Revizuirea și dotarea cabinetelor de instruire practică pentru formarea abilităților practice durabile


În cadrul decadei, la 10 decembrie 2020, a avut loc  Conferința teoretico – științifică on-line cu genericul: „Actualități de acordare a îngrijirii și asistenței de urgență a pacienților cu Traumatisme deschise, Politraumatisme” consacrată Zilei mondiale in memoria victimelor accidentelor rutiere marcată la data de 16 noiembrie.

Conferința a fost organizată de Matcaș Olga – profesoară de Chirurgie grad didactic II, împreună cu studenţii grupei AM-53.

Această conferinţă a avut ca scop creşterea responsabilităţii fată de sănătate şi educarea populaţiei în vederea acordării primului ajutor în caz de traumatisme.


01.12.2020

Ziua Mondială de Combatere a SIDA.

La data de 01 decembrie în toată lumea este marcată Ziua Mondială de Combatere a SIDA. Mobilizându-ne eforturile, nefiind indiferenți față de problema HIV/SIDA, elevii și profesorii I.P. Colegiului de Medicină Cahul, în colaborare cu AO ”Pas cu Pas regiunea Sud” Cahul, Centrul de Sănătate Publică Cahul a ANSP cu slogan-ul ”E în puterea ta să oprești epidemia HIV!”catedra Discipline Terapeutice și Chirurgicale s-a alăturat activităților în cadrul companiei sociale ”N=N Nedetectabil=Netransmisibil”, în vederea implimentării măsurilor de răspuns în combaterea epidemiei HIV în R. Moldova cu următoarele activități: informarea despre căile de transmitere a infecției, promovarea testării la HIV în rândul populației și diminuarea descriminarii a persoanelor infectate cu HIV.


4 Februarie Ziua Mondială a luptei împotriva cancerului

La data 4 februarie este marcată Ziua Mondială a luptei impotriva cancerului. În aceasta zi membrii catedrei ,,Discipline chirurgicale și terapeutice” împreună cu elevii gr. AM-55  au venit cu diferite activităţi, care au avut ca scop – creşterea gradului de conştientizare a cancerului,informarea în legătură cu această boală – prevenire,detectare şi tratament

 


Decada catedrei ,, Disciplini chirurgicale și terapeutice ”

02.12.2019– 06.12.2019

 

În cadrul zilelor catedrei ,,Disciplini chirurgicale și terapeutice”, pe data de 5 decembrie 2019, Brăila Oxana – profesoară de chirurgie împreună cu elevii grupei AM-46 au organizat . Conferință teoretico – științifică cu tema: „Actualități de acordare a îngrijirii și asistenței de urgență a pacienților cu Electrotraumă”. Conferinţa a avut ca scop creşterea responsabilităţii fată de sănătate şi educarea populaţiei în vederea acordării primului ajutor în caz de electrotraumă.


În cadrul decadei, la 3 decembrie 2019, a avut loc  Conferință teoretico – științifică cu tema: „Actualități de acordare a îngrijirii și asistenței de urgență a pacienților cu Traumatisme deschise, Politraumatisme” organizată de Matcaș Olga – profesoară de Chirurgie grad didactic II, împreună cu studenţii grupei AM-47.

Această conferinţă a avut ca scop creşterea responsabilităţii fată de sănătate şi educarea populaţiei în vederea acordării primului ajutor în caz de traumatisme.


Zilele catedrei – 2019

În cadrul zilelor catedrei ,,Disciplini chirurgicale”, pe data de 13 martie 2019, Brăila Oxana – profesoară de chirurgie împreună cu elevii grupei AM-36 au organizat Conferinţa teoretico-ştiinţifică: ,,Metode de prevenire a cancerului mamar”. Conferinţa a avut ca obiectiv conştientizarea pericolului reprezentat de această maladie şi a modului în care pot fi depistate primele semne ale bolii, astfel încât să poată fi salvată viaţa acelor persoane diagnosticate cu această boală.

Pe data de 14 martie 2019, în cadrul zilelor catedrei ,,Disciplini chirurgicale”, a fost organizată de membrii catedrei împreună cu elevii AM – 14 Conferinţa la disciplina anatomie pe tema: ,,Rolul celulei în organismul uman”. La Conferinţă au fost discutate întrebările: particularităţile de structură şi funcţiile celulei, diviziunea celulei.

 


4 Februarie Ziua Mondială a luptei împotriva cancerului

La data 4 februarie este marcată Ziua Mondială a luptei impotriva cancerului. În aceasta zi membrii catedrei ,,Discipline chirurgicale” împreună cu elevii gr. AM-47 şi AM-36 au venit cu diferite activităţi, care au avut ca scop – creşterea gradului de conştientizare a cancerului,informarea în legătură cu această boală – prevenire,detectare şi tratament.


Zilele  Catedrei 

La data  7 februarie 2017, a avut loc Conferinţa teoretico-ştiinţifică cu genericul ,,Hemoragia și Hemostaza” organizată de Burlacu Sergiu- profesoar de Chirurgie, împreună cu studenţii grupei AM-35.

Această conferinţă a avut ca scop creşterea responsabilităţii fată de sănătate şi educarea populaţiei în vederea acordării primului ajutor în caz de hemoragii.


 

 

Decada catedrei ,, Chirurgie ”

04.04 – 15.04 2016

 

 

În cadrul decadei, la 5 aprilie 2016, a avut loc Conferinţa teoretico-ştiinţifică cu genericul ,,Acordarea asistenţei de urgenţă în caz de traumatisme” organizată de Covaci Olga – profesoară de Chirurgie, împreună cu studenţii grupei AM-43.

Această conferinţă a avut ca scop creşterea responsabilităţii fată de sănătate şi educarea populaţiei în vederea acordării primului ajutor în caz de traumatisme.